Uprawa pomidorów; cenne wskazówki

Historia pomidora na naszym kontynencie, pomimo tego, iż należy do najczęściej uprawianych roślin w Europie, jest dosyć krótka. Oryginalnie pochodzi z Ameryki Środkowej. W XVI wieku Hiszpanie przywieźli krzewy pomidora do Europy Południowej, gdzie był uprawiany jako roślina dekoracyjna. Dopiero później odkryto jego walory odżywcze.
Pomidor 'Koral' Pomidor 'Koral'

W Polsce uprawiamy pomidor powszechnie od drugiej wojny światowej. Jest rośliną jednoroczną, której palowy system korzeniowy jest zniekształcony przez pikowanie siewek oraz przesadzanie rozsady. Wytwarza łodygę wysokości od 40 do 200 cm wysokości w zależności od odmiany.

Własna rozsada pomidorów i papryk

Odmiany wysokie
- łodyga po osiągnięciu pewnej wysokości będzie się pochylać;
- początkowo wzrost jest monopodialny, jest tylko jedna łodyga, po wytworzeniu pierwszego kwiatostanu z kąta liścia wyrasta pęd boczny pierwszego rzędu, później także następnych rzędów - wzrost sympodialny;
- grona z owocami powstają co 2,3 lub 4 liść.

Odmiany karłowe
- wzrost jest ich ograniczony do 1-3 kwiatostanu;
- pokrój silnie krzaczasty wymaga cięcia;
- grona ułożone są gęściej, nawet co każdy liść.

Jak przygotować się do uprawy warzyw na balkonie

Produkcja pomidorów w warzywniaku Produkcja pomidorów w warzywniaku



Wymagania klimatyczne i glebowe
Stanowisko: ciepłe, w pełni nasłonecznione
Temperatura: 14-16 st.C aby wykiełkowały nasiona, optymalna dla przyrostu masy liściowej 25 st.C w dzień oraz 17 st. C w nocy.
Wilgotność: gleby 60% w czasie początkowego wzrostu, 70-80% w czasie owocowania.
Gleba: każda zasobna w substancje pokarmowe. Pomidor nie jest wrażliwy na odczyn gleby, możemy go uprawiać także na glebach lekko kwaśnych


Pomidor  jeszcze zielony Pomidor jeszcze zielony



Stanowisko w zmianowaniu
Unikajmy uprawy pomidora po innych roślinach psiankowatych, ze względu na choroby i szkodniki.
Dobrym przedplonem są rośliny rosnące wczesną wiosną, rośliny kapustne, ogórek, cebula lub strączkowe.

Dekoracyjny pomidor
Odmiany karłowe są coraz powszechniejsze w uprawie, dzięki małym owocom, które dojrzewają w tym samym czasie w gronie. Nadają się do bezpośredniego spożycia w całości, dekoracji sałatek oraz jako mniejsze krzewy do uprawy kubłowej także na balkonie - na przykład z ziołami.

Autor: Beata Dulko-Kaszowska