Jak przygotować się do uprawy warzyw na balkonie?

Nie każdy posiada kawałek ziemi, gdzie mógłby uprawiać warzywa czy rośliny kwitnące. Ale w naszych warunkach klimatycznych tak naprawdę wystarczy już sam balkon, by cieszyć się własnymi uprawami warzywnymi. Tanio, ekologicznie i jakże pasjonująco! Uprawy takie nie są oczywiście łatwe, ale przy odpowiednim przygotowaniu uda nam się wyhodować pomidorki, ogórki, szczypiorek czy nawet fasolkę.
Pomidor Pomidor

Dlaczego balkon?

Nie posiadając ogrodu możemy tę część domu wykorzystać do uprawy warzyw, które nie wymagają dużych zabiegów pielęgnacji, wilgotności podłoża. Ponadto, w czasach, gdy większość z nas mieszka w miastach, to balkony stanowią naturalne miejsce dla naszej ekologicznej ekspresji.

Są jednak pewne warunki, które należy spełnić:
- balkon musi być nasłoneczniony, choćby przez kilka godzin w ciągu dnia;
- rośliny nawozimy i podlewamy regularnie;
- wielkość donicy będzie dostosowana do rośliny - systemu korzeniowego jaki wytwarza dana odmiana.

Jakie rośliny można uprawiać w donicy na balkonie?

Teoretycznie może to być każda roślina. Praktyczne podchodząc do tematu, nie każdy gatunek będzie tolerował wysoką temperaturę powietrza z równoczesną obniżoną wilgotnością podłoża i powietrza. W takich warunkach roślina jest bardziej podatna na choroby i szkodniki.

Rośliny korzeniowe w okresie magazynowania wody i substancji pokarmowych (tworzenia się zgrubienia, które jest dla nas właściwą częścią spożywczą), wymagają wyższych nakładów wody oraz miejsca do rozwoju. Aby każda z części dobrze się rozwinęła, optymalna byłaby donica szeroka, ale i z odpowiednią głębokością.

Najlepsze do uprawy w donicach są pomidory tzw. koktajlowe w szerokiej donicy wraz z ziołami. Także papryka i arbuz będą się bardzo dobrze czuły i przede wszystkim wcześnie dojrzewały. Podwyższona temperatura sprawi, iż owoce wcześniej dojrzeją, a roślina nie będzie atakowana przez grzyby tolerujące wilgotność.

Problemem może jedynie stać się przędziorek - pajęczak atakujący tkankę liściową roślin. Wysysa on soki rośliny, przez co słabnie i żółknie. Pojawia się na suchych stanowiskach o niskiej wilgotności powietrza.

Autor: Beata Dulko