Przygotowanie cebul do zimowania

Data publikacji: 05-09-2013

Wiele roślin cebulowych takich jak mieczyki, lilie czy calla, muszą zimować w zimnych pomieszczeniach o temperaturze od 2 do 5 stopni Celsjusza. Warto je wcześniej przygotować, aby wiosną szybciej i obficie zakwitły. Jak zimować, jak szykować, czego używać i w jakiej temperaturze zależnie od gatunku? O tym odpowiadamy na początku zimy.

Cebule mieczyka Cebule mieczyka


Rośliny sezonowe mogą posiadać formę bulwy lub cebuli, w której kumulują substancje pokarmowe potrzebne do przetrwania w czasie zimy. Bulwy jak i część cebul, głównie tych mięsistych, wymaga jednak odmiennych warunków (np. zwiększonej wilgotności) jakie daje im podłoże.

Begonia bulwiasta, dalie, a szczególnie lilie i pacioreczniki wymagają przechowania części cebuli czy bulwy w podłożu lekko wilgotnym, bądź okrytym piaskiem lub torfem. W ten sposób: im bardziej mięsista roślina, tym lepiej utrzymuje wilgotność poszczególnych łusek i korzeni, które jeszcze pozostały.

Przechowywanie musi być jednak poprzedzone oczyszczeniem cebul i bulw. Rośliny, które wykopaliśmy bezpośrednio z gruntu, są oczyszczane z resztek liści i podłoża od razu, natomiast te rosnące w donicy warto trochę przetrzymać, aby podłoże przeschło.

Przy oczyszczaniu warto oddzielić małe, potomne cebule i bulwy od części potomnych, co ułatwi nam prace wiosną. Jednym z ważnych zabiegów jest także zaprawianie preparatem grzybobójczym, który ułatwia przechowywanie i kiełkowanie wiosną.

Mieczyk, tygrysówka, a także zawilec czy szczawik, wytwarzają cebule o suchych łuskach, które z łatwością zasychają chroniąc się przed niedoborem wilgoci. Wilgoć w czasie przechowywania ich zimą może także sprawić, iż duża część zbiorów może zgnić lub być zaatakowana przez choroby grzybowe. Przy tych roślinach tak ważne jest, aby dobrze przesuszyć cebule, oddzielić mniejsze potomne oraz dobrze oczyścić je z podłoża. Sugerowane jest także zaprawianie cebul preparatem grzybobójczym na sucho oraz umieszczenie w odpowiednich pojemnikach z dobrą wymianą powietrza.

Cebula lilli Cebula lilli
Cebulki potomne Cebulki potomne

Temperatura przechowalni, a więc najczęściej piwnicy lub komórki, powinna wynosić od 2 do 5 st.C w zależności od gatunku. W miarę możliwości zwróćmy także uwagę na zapewnienie ciągłej wymiany powietrza w pomieszczeniu, aby nie zwiększać wilgotności powietrza. Dla zapewnienia sterylności kupujmy nowy torf i piasek, w którym będziemy przechowywać cebule i bulwy, bądź ten który posiadamy i chcemy użyć -wyżażmy w piekarniku. Wysoka temperatura zabije większość bakterii i grzybów.

Autor: Redakcja Mój-Ogrodnik.pl

Komentarze Czytelników:

Data dodania: 2016-08-29 13:13:17 AnetaSawczuk

Dobry artykuł. Tutaj jeszcze kilka dodatkowych zdań na temat przechowywania cebulek mieczyków: 'Bulwy wykopuje się z ziemi po około czterech tygodniach od zakwitnięcia roślin. Należy je koniecznie wysuszyć – najlepiej zostawić je na kilka dni w przewiewnym miejscu. Następnie trzeba je wyczyścić i zdjąć z nich łuski, resztki starych cebulek macierzystych oraz oddzielić cebulki przybyszowe. Tak przygotowane cebulki mogą przeczekać zimę w suchym pomieszczeniu o temperaturze ok. 5–8°C.' źródło: http://budujesz.info/artykul/jakie-cebulki-mieczykow-warto-kupic-odpowiadamy,1714,2.html

Data dodania: 2010-12-01 21:56:29 dulkomaniak

słowo "wyżarzmy" jest mega trudne :-)

Skomentuj ten artykuł:

ttt

Gry Mojego Ogrodnika

Puzzle

Prosta gra w układanie puzzli o tematyce ogrodniczej, ekologicznej i turystycznej. Czysta przyjemność :-)

Pamięć Ogrodnika

Gra Pamięć Ogrodnika polega na szybkim kojarzeniu różnych ogrodowych elementów w pary.

Co to za roślina?

Spróbuj zgadnąć, jaka roślina kryje się za zdjęciem, widząc jeden jego fragment.

Segreguj odpady

Potrafisz segregować odpady ? :-) Sprawdź czy dobrze to robisz dzięki małemu testowi ...