Prace w ogrodzie - Ziola

Wieloletnie szałwie w ogrodzie i kuchni

Szałwia to gatunek ziół uprawianych głównie w ogrodach, także jako rośliny dekoracyjne dzięki zastosowaniu kilku odmian o barwnych liściach. Jednak ich dodatkową zaletą jest ochrona przed szkodnikami. Razem z lawendą odstrasza nawet mole. ...

czytaj więcej »
Data publikacji: 22-05-2014, Ilość komentarzy: 0

Pachnący tymianek prosto z doniczki

Najważniejszym atutem tymianku jest jego intensywna woń oraz niewielkie rozmiary, dzięki którym możemy tą roślinę z powodzeniem uprawiać na domowym parapecie przez cały rok. Uprawianie ziół jest coraz bardziej popularnym elementem ekologicznego i zdr...

czytaj więcej »
Data publikacji: 21-05-2014, Ilość komentarzy: 0

Uprawa rozmarynu w kuchni

Rozmaryn to podstawowe zioło w kuchni południowej, szczególnie że w ciepłym klimacie rośnie i powszechnie uprawiany jest jako roślina wieloletnia. Wymaga zatem dużej ilości światła i ciepła dla optymalnego wzrostu. W polskich warunkach trzeba być ost...

czytaj więcej »
Data publikacji: 20-05-2014, Ilość komentarzy: 0

Bazylia w domu i ogrodzie

Uprawa bazylii jest bardzo prosta i wdzięczna. Jej zapach jest bardzo przyjemny i specyficzny - być może najbardziej charakterystyczny spośród wszystkich ziół. Bazylię wiele osób ma w domu, ponieważ jest modna nawet w telewizji. Oby takich mód było u...

czytaj więcej »
Data publikacji: 19-05-2014, Ilość komentarzy: 1

Jak uprawiać lawendę, czyli przykład z Ukrainy

Uprawa lawendy to marzenie wszystkich, którzy zakochali się w barwach prowansalskiej Francji, albo chcieliby samodzielnie wykonywać domowe kosmetyki na włosy czy ozdoby florystyczne do domu i łazienki. Niestety, to nie takie proste. Lawendę najlepiej...

czytaj więcej »
Data publikacji: 19-05-2014, Ilość komentarzy: 0

Kojąca melisa z domowego zielnika

Melisa kojarzy się nam z rozluźniającymi naparami w kąpieli czy uspokajającymi herbatkami, a przecież używać jej możemy także do sałatek i doprawiania ryb. Wyhodowanie tego popularnego ziela wymaga jedynie żyznej ziemi i regularnego podlewania....

czytaj więcej »
Data publikacji: 18-05-2014, Ilość komentarzy: 0

Szczypior z nasion: zielarska kuchnia

Szczypiorek działa nie tylko pobudzająco. Nadaje się przede wszystkim do jedzenia. łatwo go uprawiać w domowym zielniku, choć może się wydawać dosyć pospolitą przyprawą, w dodatku cebulową. Dla początkujących ogrodników zielarzy idealna praktyka. ...

czytaj więcej »
Data publikacji: 18-05-2014, Ilość komentarzy: 5

Chcesz być szczupła? Jedz pokrzywę!

Oczywiście nie literalnie, nie w dużych ilościach i nie jako główny składnik pożywienia. Ale małe ilości pokrzywy w kuchni na pewno Ci nie zaszkodzą. Wypróbowane, chociaż nie do końca świadomie - może stanowić idealne uzupełnienie bogatej diety, spos...

czytaj więcej »
Data publikacji: 16-05-2014, Ilość komentarzy: 2

Jak uprawiać zioła w mieszkaniu

Zioła to specyficzna grupa roślin. Ich aromatyczne liście a czasem kwiaty sprawiają, iż czujemy prawdziwy powiew wiosny i lata w środku zimy. Chęć uprawy tych roślin w domu nie jest chyba dla żadnego z nas trudna, przy spełnieniu kilku podstawowych w...

czytaj więcej »
Data publikacji: 16-05-2014, Ilość komentarzy: 2

Zioła w ogrodzie warzywnym

Uprawa współrzędna jest doskonałą formą zagospodarowania grządek przez warzywa i zioła. Ich łączenie sprzyja bioróżnorodności i dekoracji, a także służy ochronie i zwiększeniu plonów. Zaplanujcie już teraz swój warzywniak z ziołami. ...

czytaj więcej »
Data publikacji: 16-05-2014, Ilość komentarzy: 2
« 1 2 »