EKOżywność - Przepisy kulinarne

Przepis na domowe ziołowe bułeczki

Śniadanie każdego dnia może być pożywne, smaczne i efektowne. Trochę mąki, trochę drożdży i trochę wody. Olej, świeże zioła, cukier, sól. To szybki sposób na pysze bułeczki ziołowe. Dla tych, którzy już wypiekają własny domowy chleb to kolejny sposób...

czytaj więcej »
Data publikacji: 09-04-2014, Ilość komentarzy: 4

Konserwujemy małe patisony

Przygotowując przetwory na zimę możemy także użyć malutkich patisonów. Konserwowane w occie smakują jak korniszone ogórki.

czytaj więcej »
Data publikacji: 27-08-2012, Ilość komentarzy: 0

Konserwujemy ogórki

Gdy uprawiamy ogórki w ogrodzie czy na działce ich nadmiar możemy wykorzystać konserwując je na słodko w occie lub kisząc. Będą doskonałym uzupełnieniem diety zimą.

czytaj więcej »
Data publikacji: 27-08-2012, Ilość komentarzy: 0

Przecier jabłkowy na zimę

Nie zawsze mamy czas aby przerobić wszystkie warzywa i owoce latem na przetwory czy ciasta. Tym bardziej zimą tęsknimy za świeżymi owocami oraz smakołykami z nich zrobionymi.

czytaj więcej »
Data publikacji: 09-08-2012, Ilość komentarzy: 0

Ciasto jabłkowe z papierówek czyli szarlotka tradycyjna

Szarlotka to tradycyjne ciasto lata, lekkie i nie tuczące, a zarazem słodkie lub lekko kwaśne w zależności od jabłek jakie posiadamy w sadzie czy kupimy.

czytaj więcej »
Data publikacji: 09-08-2012, Ilość komentarzy: 0

Smażona biała kapusta

Biała kapusta to doskonała potrawa zawierające masę witamin i minerałów. Kiszona, smażona - wszelkie formy szczególnie zima i na przedwiośnie mile widziane w naszej kuchni! Podajemy sprawdzony sposób na domowe "obiadkowanie" właśnie przy zasmażanej k...

czytaj więcej »
Data publikacji: 25-02-2012, Ilość komentarzy: 0

Kukurydza gotowana z wody

Ziarno kukurydzy zawiera sporo wody, białka, tłuszczów, włókien surowych, witaminy A, B1, B2, E, oraz C. Żadne ze zbóż nie zawiera tyle tłuszczu co kukurydza, jest to jednak tłuszcz bardzo zdrowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju człowieka. Kukurydz...

czytaj więcej »
Data publikacji: 13-10-2011, Ilość komentarzy: 8

Bananowy koktajl mleczny

Zrobienie bananowego koktajlu jest tak proste, że wątpimy, czy rzeczywiście chcemy go pić. Tymczasem taki napój jest idealnym rozwiązaniem na brak czasu na porządne śniadanie - napój z bananów jest zdrowy, pożywny i bardzo smaczny. A owoce dostępne ...

czytaj więcej »
Data publikacji: 12-10-2011, Ilość komentarzy: 0

Ekosuplementy czyli jak zmieścić sto roślin w jednym posiłku

Nawiązując do poprzedniego artykułu o suplementach diety dla zatroskanego Eko-konsumenta, podejmujemy się przetestowania dla Czytelników Ogrodnika ciekawej nowości – naturalnego kompleksowego środka spożywczego w postaci granulatu roślinnego firmy P....

czytaj więcej »
Data publikacji: 10-10-2011, Ilość komentarzy: 3

BioKurier radzi: pieczemy chleb otrębowo lniany

Otręby to jedno z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego, a siemię lniane pomaga zmniejszać ilość złego cholesterolu w naszym organizmie. A to tylko początek listy zdrowotnych zalet tych pokarmów. Może właśnie dlatego warto wykorzystać je w pyszny...

czytaj więcej »
Data publikacji: 10-10-2011, Ilość komentarzy: 3
« 1 2 3 »