EKOżywność

Żywność z gospodarstw ekologicznych

Człowiek jest tym, co je - powiedział kiedyś filozof Ludwik Feuerbach. 150 lat później niewiele osób wie, co je, i czy to jedzenie pozwoli mu być zdrowym. Minęły czasy, kiedy wybieramy jeść, czy nie jeść. W supermarketach mamy do wyboru ponad kilkase...

czytaj więcej »
Data publikacji: 23-01-2010, Ilość komentarzy: 0

Jak wygląda zapachowa wanilia

Owoce liany - rośliny, którą zwyczajowo nazywamy wanilią - są zielone, długie i płaskie. Żeby nadawały się do spożycia należy je zebrać jeszcze przed dojrzewaniem, sparzyć i wysuszyć na słońcu. Tego w krajach tropikalnych, skąd pochodzi najwięcej wan...

czytaj więcej »
Data publikacji: 01-12-2009, Ilość komentarzy: 0

Avocado z szerokim aspektem zastosowań

Avocado rośnie wysoko na drzewie i przypomina pomarańcze, tylko zielone. Dojrzewa w połowie września, ale można zebrać owoce wcześniej i długo przechowywać w chłodnej temperaturze. Smak specyficzny - nadaje się raczej na przetwory, do alkoholu, albo ...

czytaj więcej »
Data publikacji: 19-10-2009, Ilość komentarzy: 1

Ananasy z naszej klasy

Ananasy rosną w trawie, ale tylko w ciepłych krajach. Do nas najczęściej trafiają po długiej morskiej podróży, i nieco mniejsze niż naturalnie - ponieważ w zamrożeniu nie zdążyły dojrzeć. W kuchni dodają smaku i wyraźnie wzbogacają dietę. Z ekologicz...

czytaj więcej »
Data publikacji: 10-10-2009, Ilość komentarzy: 1

Grzyby leśne i hodowlane

Flora grzybów podlega zmianom wskutek wykorzystania drewna na którym żerują, a także w efekcie przemian w otaczającym świecie, na przykład zanieczyszczenia powietrza szkodliwymi substancjami. Grzyby są trudnym, ale przy dobrej wiedzy, wdzięcznym pro...

czytaj więcej »
Data publikacji: 24-08-2009, Ilość komentarzy: 1
« 1 2 3 4 5 6 »