EKOżywność

Cukinie lub bakłażany smażone w panierce

Cukinia, zwana także kabaczkiem, jest rośliną zawierającą dużo witaminy A, ale mało soli mineralnych. Bakłażan, zwany również oberżyną oraz gruszka miłosną, zawiera za to duże ilości potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z gr...

czytaj więcej »
Data publikacji: 03-07-2011, Ilość komentarzy: 0

Buraki są zdrowe nie tylko dla kobiet

Buraki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Ponadto występuje w nich kwas foliowy - zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu. Jego niedobór może powodować złe samopoczucie, niespokoj...

czytaj więcej »
Data publikacji: 03-07-2011, Ilość komentarzy: 0

Sałatka warzywna

Wszystkie warzywa pokroić na drobne kosteczki i wymieszać. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Zagęścić majonezem lub lepiej jogurtem. sałatka sama w sobie ma zdrowe elementy, ale w nadmiarze nie stanowi zdrowej diety. Wystarczająco kaloryczna by...

czytaj więcej »
Data publikacji: 03-07-2011, Ilość komentarzy: 0

Gotowana fasola szparagowa

Fasola szparagowa jest najzdrowszą i najmniej kaloryczną fasolą. Bez problemu można ją uprawiać nawet na słabszym podłożu w ogrodzie przydomowym - jest szybka i łatwa w przygotowaniu na lekkostrawny obiad.

czytaj więcej »
Data publikacji: 03-07-2011, Ilość komentarzy: 0

Shake z truskawek

Truskawkowy koktajl mleczny to idealny napój na gorące dni. Jest pożywny i zdrowy, a jego przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut. W dodatku wszystkie potrzebne do przygotowania truskawkowego napoju owoce można samemu uprawiać w najmniejszym na...

czytaj więcej »
Data publikacji: 03-07-2011, Ilość komentarzy: 1

Orzeźwiająca mięta prosto z ogrodu

Mięta jest najpopularniejszą rośliną spośród ziół, wykorzystywaną także w przemyśle spożywczym. Suszone liście zalewane gorącą wodą pijemy jako herbatę, ale służy także jako dodatek do soków - jako element orzeźwiający. My proponujemy kostki lodu ze ...

czytaj więcej »
Data publikacji: 27-03-2011, Ilość komentarzy: 1

Jeśli nie konserwowane to co jeść?

Konserwowanie żywności samo w sobie nie jest złe, chociaż kojarzy nam się z chemicznymi składnikami zaczynającymi się na E... Tymczasem będąc efektywnym (i ekologicznym) w kuchni trzeba konserwować nadwyżki żywności, żeby zapobiegać marnotrawieniu. J...

czytaj więcej »
Data publikacji: 23-01-2011, Ilość komentarzy: 3

Wino, ekologia (zamiast kobiet) i śpiew

Facelia błękitna - gdy pierwszy raz ją zobaczyłam, pomyślałam o chwaście. Niby kwiatek, bo niby kwitnie, ale jakoś w za dużym zagęszczeniu, żeby uznać jej elegancję i jakość. Tymczasem bardzo się pomyliłam. W wyrobie wina ekologicznego byłaby nieprze...

czytaj więcej »
Data publikacji: 25-10-2010, Ilość komentarzy: 3

Wichrowe wzgórza, wrzosy, wrzośce i miód wrzosowy

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego miód wrzosowy tak rzadko występuje w sprzedaży i jest dużo droższy niż lipowy czy wielokwiatowy? To proste - cenne wrzosy nie są uprawiane masowo w Polsce, chociaż jako roślina wrzosy nie mają wielu wymagań. Kwit...

czytaj więcej »
Data publikacji: 29-09-2010, Ilość komentarzy: 0

Podstawowe zasady dla zbieraczy grzybów

Na grzybach znają się wszyscy, jednak łatwo popełnić podstawowe błędy. Jedną z zasad ekologicznego zbierania grzybów jest pozostawienie naruszonego podłoża w stanie szybkiej regeneracji, a także oczyszczenie okazu z pyłku zawierającego nasionka na pr...

czytaj więcej »
Data publikacji: 27-09-2010, Ilość komentarzy: 0
« 1 2 3 4 5 6 »