EKOżywność

Gęste jabłkowe musli BioKuriera

Co by tu zjeść na śniadanie? Można po angielsku - gotowaną fasolkę, kiełbaski i kilka porządnych bułek, można po francusku - słodki wafelek z czekoladą i kawą, a można też po szwajcarsku - a raczej już światowo - na zdrowo. Musli, czy muessli jest ni...

czytaj więcej »
Data publikacji: 10-10-2011, Ilość komentarzy: 1

Zapiekanka warzywna

Zapiekanki to prawdziwe, sycące danie często podawane z makaronem i mięsem mielonym. My proponujemy warzywny zbiór minerałów zapiekanych polewą serową. Oto prosty przepis.

czytaj więcej »
Data publikacji: 10-10-2011, Ilość komentarzy: 0

Przepis na gryczane bliny z Podlasia

Bliny gryczane, ale nie tylko (jest około miliona różnych przepisów na bliny) to jedna z tradycyjnych rosyjskich, a także podlaskich potraw. Warto się im przyjrzeć (np. podczas pobytu wakacyjnego) a potem samodzielnie przyrządzać w domu. Są proste w ...

czytaj więcej »
Data publikacji: 10-10-2011, Ilość komentarzy: 0

Co można zrobić z ananasem?

Sałatkę (nie tylko owocową), sok, lody, albo kotleta - to wszystko można przygotować z pomocą ananasów. Z ekologicznego punktu widzenia pozostaje pytanie: lepiej kupić przetworzone i zapuszkowane owoce, czy transportowane z Chin świeże okazy? Na rynk...

czytaj więcej »
Data publikacji: 09-10-2011, Ilość komentarzy: 0

Mity polskiego żywienia i co dalej?

Tak to już jest z mediami, że jak zwęszą modny temat, to od razu chciałoby się kogoś skrytykować. Dostało się produktom ekologicznym - w pewnej mierze słusznie, szczególnie w zestawieniu z fatalną kondycją polskiego żywienia i wiedzy o żywieniu w ogó...

czytaj więcej »
Data publikacji: 03-10-2011, Ilość komentarzy: 2

Potrzebujesz zimowego rozgrzania? Imbir dobry na wszystko

Afrodyzjak, składnik przyprawy, dodatek do kawy, herbaty, a nawet leczniczy peeling - oto wszechstronny imbir. Co najważniejsze, należy do gatunków rozgrzewających, stąd taka jego popularność szczególnie zimą. Polecamy, nic tak nie działa na ciało i ...

czytaj więcej »
Data publikacji: 03-10-2011, Ilość komentarzy: 0

Rumianek - jak zastosować w lecznictwie i kosmetyce?

Rumiankowa herbatka, ziółka, rumiankowy krem pod oczy, szampon i maseczka na twarz. Polskie zioło - warto poznać je bliżej. Może w stanie naturalnym, z czystej łąki czy ogrodu da nam więcej benefitów niż cała kosmetyka razem wzięta? Z reguły nie mamy...

czytaj więcej »
Data publikacji: 03-10-2011, Ilość komentarzy: 0

Zdrowe owoce i warzywa z własnego ogródka

Wojciech Majda proponuje pięć sposobów na to, by owoce i warzywa były zdrowe, pełne witamin i mikroelementów. Każdy, kto posiada własny ogródek i ma cierpliwość i pasje do uprawiania warzyw może mieć wpływ na własną jakość odżywiania. Ekologicznie, e...

czytaj więcej »
Data publikacji: 16-08-2011, Ilość komentarzy: 3

Cukinia zamiast ziemniaków

Cukinia, szczególnie w tym czasie jest doskonałym uzupełnieniem diety zastępując na talerzu także tradycyjne ziemniaki.

czytaj więcej »
Data publikacji: 07-07-2011, Ilość komentarzy: 0

Sałata nowalijkowa - proponuje BioKurier

W ciepłe dni potrzebujemy lekkich, prostych w przyrządzeniu, zdrowych i kolorowych potraw. Takie właśnie są najróżniejsze sałatki. Dowolność i różnorodności kompozycji wizualnych oraz smakowych jest nieograniczona wykorzystanie bogactwa ekologicznych...

czytaj więcej »
Data publikacji: 03-07-2011, Ilość komentarzy: 0
« 1 2 3 4 5 6 »