EKOżywność

Przepis na domowe ziołowe bułeczki

Śniadanie każdego dnia może być pożywne, smaczne i efektowne. Trochę mąki, trochę drożdży i trochę wody. Olej, świeże zioła, cukier, sól. To szybki sposób na pysze bułeczki ziołowe. Dla tych, którzy już wypiekają własny domowy chleb to kolejny sposób...

czytaj więcej »
Data publikacji: 09-04-2014, Ilość komentarzy: 4

Mango wśród owoców tropikalnych

Owoce egzotyczne, które kiedyś były dla nas niedostępne, dzisiaj wypełniają półki supermarketów. Transportowane jeszcze w stanie pół-surowym przemierzają pół globu zamarznięte. Jednym z regionów, który specjalizuje się w ich produkcji są Karaiby - ta...

czytaj więcej »
Data publikacji: 09-04-2014, Ilość komentarzy: 1

Pistacje kalifornijskie

Do ich spożywania namawiają producenci bakalii i suszonych owoców. Są większe i bardziej zielone od pozostałych odmian pistacji. W dodatku maja rozchylone skorupki, które ułatwiają ich wyłuskiwanie. W Polsce powszechnie dostępne. Równocześnie bardzo ...

czytaj więcej »
Data publikacji: 07-04-2014, Ilość komentarzy: 0

Żurawina ostatnio bardzo modna

Już nie tylko konfitury z żurawiny, ser camembert z żurawiną, ale także soki i całe serie naturalnych kosmetyków - świat odkrywa zalety żurawiny. Te krzewinkę bardzo łatwo jest wyhodować w polskich warunkach, wymaga kwaśnej gleby i dbania o wilgotne ...

czytaj więcej »
Data publikacji: 07-04-2014, Ilość komentarzy: 0

Ogrody jak lasy o zapachu poziomek

Oto przepis na owocujące przez wiele miesięcy poziomki. W jaki sposób je rozmnażać, jakie wybrać miejsce dla nich najlepsze, kiedy będą długo owocować? Nie jest łatwo stworzyć na małej powierzchni leśny poziomkowy powiew, ale warto spróbować! Efekt p...

czytaj więcej »
Data publikacji: 07-04-2014, Ilość komentarzy: 1

Konserwujemy małe patisony

Przygotowując przetwory na zimę możemy także użyć malutkich patisonów. Konserwowane w occie smakują jak korniszone ogórki.

czytaj więcej »
Data publikacji: 27-08-2012, Ilość komentarzy: 0

Konserwujemy ogórki

Gdy uprawiamy ogórki w ogrodzie czy na działce ich nadmiar możemy wykorzystać konserwując je na słodko w occie lub kisząc. Będą doskonałym uzupełnieniem diety zimą.

czytaj więcej »
Data publikacji: 27-08-2012, Ilość komentarzy: 0

Przecier jabłkowy na zimę

Nie zawsze mamy czas aby przerobić wszystkie warzywa i owoce latem na przetwory czy ciasta. Tym bardziej zimą tęsknimy za świeżymi owocami oraz smakołykami z nich zrobionymi.

czytaj więcej »
Data publikacji: 09-08-2012, Ilość komentarzy: 0

Ciasto jabłkowe z papierówek czyli szarlotka tradycyjna

Szarlotka to tradycyjne ciasto lata, lekkie i nie tuczące, a zarazem słodkie lub lekko kwaśne w zależności od jabłek jakie posiadamy w sadzie czy kupimy.

czytaj więcej »
Data publikacji: 09-08-2012, Ilość komentarzy: 0

Smażona biała kapusta

Biała kapusta to doskonała potrawa zawierające masę witamin i minerałów. Kiszona, smażona - wszelkie formy szczególnie zima i na przedwiośnie mile widziane w naszej kuchni! Podajemy sprawdzony sposób na domowe "obiadkowanie" właśnie przy zasmażanej k...

czytaj więcej »
Data publikacji: 25-02-2012, Ilość komentarzy: 0
« 1 2 3 4 5 6 »